Om frågan ställdes för tio år sen så innehöll nog svaret en del omskrivningar. Visst fanns det kurser redan då, men under andra namn. Det var inte lika tydligt att man siktade på professionen inköpare. Under det senaste årtiondet har kurserna poppat upp som svampar. Man kan plocka ihop enstaka kurser i en valfri mix eller så kan man välja kompletta utbildningslinjer som ger bred inköparkunskap. Ganska intressant är att såväl ekonomisk, teknisk och juridisk fakultet erbjuder kurser med ganska likartat innehåll. Man kan fråga sig om de gamla disciplingränserna håller på att suddas ut.
Ekonomisk fakultet erbjuder inköpsrelaterade kurser inom ramen för marknadsföring, företagsekonomi och management. Ofta har utbildningarna en klart internationell prägel. Vanligen finner man de inköpare som utbildats sig som ekonomer inom detaljhandel, dagligvaror, konsumentprodukter mm, företrädelsevis på multinationella företag.
Teknisk fakultet erbjuder inköpsutbildning inom program för industriell ekonomi, logistik och supply chain. Man kan se klara kopplingar till tillverkning och givetvis finner man många av dem som skaffat sig teknisk utbildning inom tillverkande industri i synnerhet tekniska produkter.
Juridisk fakultet döljer inköpsutbildning under mer traditionella kursnamn som handelsrätt och kontraktsrätt, men väl så behövliga kunskaper för en inköpare. Vissa lärosäten har börjat erbjuda utbildningar inriktade på offentlig upphandling, vilken är en mer tydlig inköparroll. Inte förvånade finner man inköpare med juridisk bakgrund inom främst offentlig upphandling.
Andra fakulteter kan erbjuda kurser som kanske inte tillhör de traditionella inköparämnena, men väl värda att läsa. Exempelvis kan jag se främmande språk med affärsinriktning, retorik, skrivande eller programmering/systemering.
KY-utbildningarna dök upp 2002 och erbjuder kompletta inköpsutbildningar på en mängd orter. Utbildningarna som är tvååriga täcker de flesta områden som berörts ovan och torde därför ge en relativt stor bredd på inköparna. Eftersom utbildningarna fortfarande är relativt nya är det svårt att säga vilken roll dessa inköpare hamnat i. Kanske nån läsare som kan tipsa?
Enstaka kurser är en utomordentlig väg för den som redan har teoretisk grundutbildning och som vill specialisera sig inom inköp. Många lärosäten erbjuder kvällskurser och distanskurser vilka möjliggör för den yrkesverksamme att förkovra sig. Jag googlade fram några förslag nedan, men det finns många fler:
Gävle: Logistics and Supply management
Göteborg: Purchasing and Supply Management
Linköping: Inköp, Supply Chain och Logistik
Lund: Logistik, Inköp, Materialhantering, Verksamhetsutveckling
Södertälje: Inköp och Supply chain
Södertälje: Inköpslogistik
Stockholm: Offentlig upphandling
söndag 7 mars 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Jag läser Inköp & supply manager via Nordic Business Institute i Växjö, sista terminen. (KY-utbildning) De flesta av oss har sin praktik i tillverkande företag av olika slag. Men vi är några stycken som testat på Offentlig verksamhet, då i samtliga fall på olika kommuner. De som tidigare gått utbildningen och som vi vet fått jobb har hamnat i företag som tillverkar. IKEA är en stor intressent i våran utbildning och kommer med tycke många gånger vad jag har förstått. Jag är en ny läsare på din blogg och kommer troligtvis att följa dig mer och mer då du tar upp ett ämne som jag vill lära mig så mycket som möjligt om. Tips för oss som ska ut som nya inköpare är därför varmt välkommna!
SvaraRaderaAtt ha IKEA som beskyddare måste båda gott. IKEAs inköpsverksamhet är i mytomspunnen i inköparkretsar. Hur mycket av det jag hört som är sant vet jag inte, men IKEA har i vart fall skaffat sig mycket gott anseende bland inköpare.
SvaraRaderaTillverkande industri är nog det område där inköpare har lättast att finna sin roll. Inköpsvolymerna är stora och inköpsprocesser kan i stor utsträckning strömlinjeformas. Det är sannolikt därför många inköpare söker sig dit.
Jag återkommer med lite specifika studenttips.
Jag studerar till inköpare på KY-utbildningen Inköp & Supply Management på Campus Varberg, och kan inte annat än rekommendera den varmt. Allt vi läser har anknytning till inköp och lärarna är oftast konsulter med lång erfarenhet inom inköp och logistik, vilket leder till en utbildning med förankring i "verkligheten".
SvaraRaderaPraktikperioderna är också otroligt bra, då man verkligen knyter goda kontakter om man visar framfötterna. Bara en sån sak; man lär sig ett nytt affärssystem på varje praktikperiod. Det är inte fy skam.
Jag var själv i valet och kvalet om man skulle utbildat sig till civilekonom istället, då jag hade en föreställning om att det kanske smäller högre än en KY-utbildning när det gäller inköpsjobb. Vad tror du själv om detta, finns det fördomar mot KY vs. högskola där ute?
Tack i övrigt för en jätteintressant blogg, hittade den nyss och kommer följa den framöver!
Som jag antydde så är KY-utbildningarna fortfarande lite okända, därför kan det vara svårt att värdera dem. Ännu svårare att säga vilken studieort som skulle rankas bäst.
SvaraRaderaFördomar är nog ett för starkt ord att använda, men visst kan det finnas åsikter i olika riktningar. Jag tror dock de flesta förstår den tydliga skillnaden mellan en utbildning som är strikt inriktad på en yrkesroll och en utbildning som innehåller mer bredd, men sen fordrar ytterliggare erfarenhet för att bli ett yrke.
Utbildning är förvisso A och O för att komma nån vart i världen, men man ska komma ihåg att det också krävs mycket vilja och energi för att komma framåt i yrkeslivet. Efter plugget måste man fortsätta att suga i sig erfarenheter, läsa böcker, kompetensutveckla och karriärplanera.