Idag fick jag hem
Jonathan O'Briens nya bok
Category Management in
Purchasing. Jag har inte hunnit läsa så mycket men den känns redan som den fyller en funktion: Vad jag menar är att den mesta litteraturen som handlar om kategoristyrning utgår ifrån ett säljarperspektiv. Förvisso kan det fungera om det är ungefär samma produkter som säljs som köps. Många inköpare sitter dock med många indirekta inköpskategorier och har behov av andra synsätt. Jag tror Ó'Brien kan bli en stark konkurrent till van Weele på utbildningar inriktade mot strategiskt inköp.
O'Briens röda tråd i boken är en
kategoristyrningsprocess som bygger på fem I:
- Initiering
- Insikt
- Innovation
- Implementation
- Förbättring (Improvement)
O'Brien lämnar genomgående praktiska förslag på genomförande, verktyg etc, vilket gör att man kan ha praktisk nytta av den också... dvs inte bara en teoretisk hyllvärmare som mycken annan akademisk inköpslitteratur kan vara. Det jag gillar mest är kapitlet som i detalj beskriver hur man tar fram sin egen sourcingplan, innehållande markansdanalyser, intressentanalyser, genomförande etc.
Intressant är alltid ur vilken litteratur som en författare hämtat inspiration. I
O'Briens litteraturförteckning finner jag kända namn som:
Baily, Farmer,
Farrington,
Kraljic,
Lysons,
Porter och
Womack. Van Weele lyser dock med sin frånvaro... kan det vara en slump? Jag ser också att han läst mycket
Lean och
Six Sigma.
>Provläs boken på följande länk
För den prismedvetne rekommenderar jag köp hos Adlibris för 455 välinvesterade kronor:
Jonathan O'Brien Category management in Purchasing
Är boken lätt att förstå? Är det värt att köpa den till en uppsats som ska ha inriktning strategiskt inköp? Finns det någon annan litteratur än van Weele som du rekommenderar? Svara jätte jätte gärna till min e.post nea-missy@hotmail.com
SvaraRaderaMan förstås kunna engelska, men det är ingen shakespear-engelska, den är mycket lättläst.
SvaraRaderaJag tycker den är bland det bästa jag läst på senare år. Den är förstås inte heltäckande som van Weele utan behandlar bara kategoristyrning. O'Brien går dock mycket djupare in i detta område, van Weele skummar bara lite på ytan.
Monckas och Farringtons böcker är minst lika bra som van Weele, men som alla andra anglosaxer så blir det mer ord och fler sidor.
Om du tvekar vad du ska köpa kan du ju provläsa på biblioteket eller i Google-books.