onsdag 27 oktober 2010

Varför är inköparyrket så mansdominerat?

Man behöver inte vara något statistiskt geni för att inse att de flesta inköpsavdelningar är manligt dominerade. Enligt SCB:s yrkesregister så är två tredjedelar av alla inköpare män, hälften så många, dvs en tredjedel är kvinnor. Offentlig sektor verkar dock locka till sig fler kvinnor, medan privat sektor är ännu mer mansdominerad. Vidare visar statistiken för olika chefskategorier följande fördelningar:


Som ni ser så är inköpschef den chefskategori som är i särklass mest mansdominerad. Man kan nog finna många anledningar till att det ser ut på det här sättet, men frågan är om det inte delvis har att göra med bilden av en inköpare. Den traditionella bilden av en inköpare är att HAN är en tuff förhandlare som är ute och knäcker fingrarna på underleverantörerna. Från gräsrötter till företagsledning så vill man gärna se honom som "The Bad Guy", som skrupelfritt rufflar och bufflar. Många företagsledningar letar nog just efter den personlighetstypen, vilket ofta kan leda till val av manliga chefer.

Alla som har följt den här bloggen har blivit varse att den moderna inköpsrollen vuxit ifrån den gamla tuffa förhandlarrollen. Vi talar gärna om egenskaper som relationsskapande, analytiskt tänkande och kommunikativ förmåga. Några kända namn som passar in på dessa egenskaper är exempelvis Helena Brynolfsson, Eva-Lotta Löwstedt Lundell och Agneeta Andersson. Dessa tillhör Sveriges absoluta inköparelit och är levande bevis på att kvinnor har en ypperlig förmåga att leda inköpsorganisationer.

Sannolikt är det så att om vi lyckas förändra organisationens syn på inköparrollen så kommer mansdominansen successivt att brytas.

2 kommentarer:

  1. Min bild stämmer inte riktigt med det som SCB visar....
    Det skulle vara intressant att se hur den här fördelningen såg ut för t ex 10 år sedan.
    Mitt absoluta intryck är att kvinnorna har gjort sitt definitiva intåg i inköpsvärlden. Från att tidigare ha återfunnits mest som inköpare på "mjuka" områden som HR-tjänster och "non core" som kontorsmaterial har de nu tagit över allt fler traditionellt manliga positioner. Inom de flesta företag jag har kontakt med så sitter det kvinnor på tunga roller som kategoriansvariga etc. Vi ser också allt fler kvinnor med hög profil på chefsposter inom inköp.

    SvaraRadera
  2. Enligt SCB finns det regionala och branschvisa skillnader. Exempelvis ligger Stockholms län högst med 43% kvinnliga inköpare. SCB verkar se inköpare som en enda stor enhetlig grupp, men så är det ju inte, därför säger ju inte statistiken allt.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.