Det är förstås omöjligt att säga vilken inköpsbok som är den mest lästa, men man kan nog ringa in ett tiotal som ligger i topp. De flesta inköpare tror nog att det är drakarna van Weele och Monczka som tävlar om förstaplatsen med sina respektive bibelutgåvor. I kölvattnet finner vi litteratur av Farrington, Lysons, Cousins, Axelsson, Baily, Handfield och några till.
När man bläddrar i böckers litteraturförteckningar och källhänvisningar så är det ett namn som ofta dyker upp och det är Helen Hysell och hennes bok The Science of Purchasing. Den här boken gavs ut redan 1922 och har sedan dess kommit i ett nästan oändligt antal nytryck. Den ges fortfarande ut av två förlag: Bibliolife och General books, som trycker nya upplagor varje år. Det stora antalet upplagor gör den nog så stor att den slår både Monczka och van Weele.
På nätet går det att läsa en fuktskadad PDF hos OpenLibrary, men frågan är om den inte nått sådan kultstatus att varje inköpare med lite aktning vill ha ett pappersexemplar att pryda bokhyllan med.
Köp den hos Adlbris som häftad för 177 kr.
Eller som inbunden för 236 kr.
Den finns i fler format och priser från andra förlag.
onsdag 2 februari 2011
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Hej,
SvaraRaderaJag har precis fått ett arbete som operativ inköpare hos ett stort internationellt företag. Undrar om du kan tipsa mig om någon bra litteratur just inom de "operativa" sidan?
Tack för en intressant blogg!
Tack själv!
SvaraRaderaDen bästa litteraturen är oftast på det engelska språket. Arjan van Weeles bok Purchasing and Supply Management hör till de mest omtyckta och den täcker såväl strategiskt som operativt inköp. En annan favorit är Kenneth Lysons bok med samma namn, vilken ger rätt bra valuta för pengarna.
Sen beror det väl också på bransch. Är det tillverkande industri är det lämpligt att läsa litteratur med logistikinriktning.
På det svenska språket finns tyvärr inget riktigt bra bok i operativt inköp. Den som kanske kommer närmast är Proffs i inköp från 2001.