måndag 10 maj 2010

E-learning

Allt fler utbildningar flyttar ut i cyberrymden, särskilt inom företagsutbildning börjar det bli populärt att utbilda via nätet. Den fördel som främst framhålls är tidsåtgången. Vi behöver inte frakta oss till en kursort och vara borta från jobbet i flera dagar. Vi kan också planera in utbildningstidpunkterna så att de inte stör den löpande verksamheten. En annan fördel är att det blir lätt för företaget att kartlägga och följa upp kompetens och kompetensutveckling. Det finns dock en nackdel och det är att moment som omfattar gruppövningar blir svårare att genomföra, dock inte omöjliga.

Inom vissa utbildningsområden har e-learning kommit långt, men om man tittar på inköpsutbildningar så är tyvärr inte utbudet alltför stort. Några produkter finns dock på marknaden:

Nätverket PLAN har tagit fram en produkt som heter Supply Chain Academy. Den kan antingen köpas som 23 olika kurspaket eller utav 350 enskilda kurser. Utav PLANs hemsida framgår att paketen innhåller webbföreläsningar. Kurserna är på det engelska språket. Tyvärr är det i övrigt ganska tunnsått med information på PLANs hemsida om hur paketet är uppbyggt, så intresserade rådes ta kontakt med PLAN.

Positive Purchasing Academy är ett mycket gediget och komplett utbildningssystem för inköpare. I botten finns ett grundsystem som efter tycke och smak kan skräddarsys på uppdrag eller av beställaren själv. Några exempel på funktionaliteter:
  • Videoföreläsningar
  • Quizzar
  • Kompetenskartläggning
  • Kompetensstatus
  • Verktyg, mallar
  • Wiki
  • Blogg
  • Forum, grupper
  • Kategorisystem
Systemet kan köpas i fem nivåer: 1. Individuell, 2. Företag nivå I, 3. Småföretag, 4. Företag nivå II och 5. Global koncern, därutöver kan man bygga på med ytterliggare skräddarsydda moduler. Själva grunden bygger på 5I-processen i Jonathan O'Briens berömda bok Category Management for Purchasing.

Gothia Logistics är en mindre organisation som erbjuder fem olika kurser av E-learning-typ. Kurserna finns på såväl svenska som engelska. Kurserna kan företagsanpassas. Tyvärr beskriver Gothia inte funktionaliteten ytterliggare på sin hemsida.

Högskolan i Gävle har en s.k. internetbaserad kurs i Logistik. Funktionalitet framgår ej av hemsidan.

Gissningsvis finns det flerdubbelt fler produkter inom en femårsperiod.

2 kommentarer:

  1. Kul att ni tittar och kommenterar det här. Kom dock ihåg att verktyg enbart utgår ingen utbildning. Att det finns wikis, bloggar och forum gör ingen kurs och ingen kompetenshöjning. Därimellan är steget långt och kräver mycket arbete.

    SvaraRadera
  2. Instämmer, det behövs mycket kraft för att skapa bra kurser. Det som ryktas från universitetsvärldens E-utbildningar är att det kostar nästan lika mycket per studieplats att skapa en E-utbildning som en konventionell utbildning. Sannolikt är det väl så att det går mycket tid på att rätta quizzar, besvara frågor etc.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.