onsdag 17 november 2010

Tidig leverantörsinvolvering - ESI

Inom många grenar av den tillverkande industrin så blir produktlivs-cyklerna bara kortare och kortare. Detta har satt press på att snabba upp produktutvecklingsarbetet. Istället för att vi köper en färdig och genomtänkt produkt så ska vi kontraktera en produktutvecklings-partner. Kanske känns ruggigt om man mest arbetat med standardiserade hyllvaror, men det är hit man kommer om man vill arbeta med strategiskt inköp. Att involvera leverantören redan tidigt i produktutvecklingsarbetet är en av de mest delikata arbetsuppgifterna för en strategisk inköpare.

Redan på 1990-talet blev det i ropet att tala om tidig leverantörsinvolvering. Entusiasterna framhåller en rad fördelar, exempelvis:
  • sänkta kostnader för nya modeller
  • förbättrad kvalitet
  • snabbare utveckling
  • kortare tid till marknadslansering
  • bättre kommunkation
  • färre iterationer för omdesign
Kungen inom tidig leverantörsinvolvering är Shad Dowlatshahi som under 90-talet publicerade en rad artiklar på detta tema.1998 publicerade han en artikel som ger ett ramverk för att bygga upp den här typen av utvecklingsarbete. Grundmodellen ser ut på följande sätt:


Det här ramverket har sedan utvecklats av en rad andra författare. Det har också blivit populärt att kombinera med modeller för processutveckling.

När något blir på modet hörs sällan kritiken, men letar man så finns en hel del kritik. Denna består ofta i olika projekt som misslyckats. Exempelvis har man ofta problem med förtroende mellan parterna, vilket kan göra det svårt att tillämpa öppna böcker, mätsystem mm. Motstånd mot förändringar är också en barriär som identifierats.Några tips på problemlösningar vid tidig leverantörsinvolvering kan vara:
  • Skaffa gemensamma IS/IT-system
  • Samlokalisering av leverantörer
  • Tvärfunktionella team
  • Genomarbetad process för leverantörsval
  • Avtal för Risk/Möjlighets-delning
  • Joint venture
  • Sekretessavtal
  • Vinstdelning för anställda
Man bör också fråga sig i vilka situationer man bör involvera leverantörerna i utvecklinsarbetet. Holländarna Finn Wynstra och Ten Pierick har tagit fram en enkel analysmodell, som är en klassisk kvadrantanalys. De ställer parametrarna leverantörsansvar och utvecklingsrisk mot  varandra på följande sätt:



Material till det här inlägget
Powerpoint för ESI-ramverk
Powerpoint för Wynstras kvadrantanayls
Checklista för tidig leverantörsinvolvering

1 kommentar:

  1. Detta är något jag har god erfarenhet av, inte enbart när det gäller produktutveckling utan generellt inom inköp av mer komplexa varor och tjänster.

    Det finns tre fallgropar som jag ser det:
    - Vi säger att vi vill vara öppna, men i verkligheten så beter vi oss som vanligt
    - Det saknas ömsesidigt förtroende
    - Ena parten (eller båda) försöker "vinna"
    - Ena parten (eller båda) har olika motstridiga viljor inom sin organsation som gör att man inte agerar enat
    - Ena parten (eller båda) sätter inte av tillräckligt med resurser

    Som jag ser det så bör man tänka på följande:
    - EN huvudkontakt med klart mandat
    - Säkra resurser formellt
    - Inled inte samarbete med någon om du inte är beredd att "släppa taget" lite och ha förtroende
    - Se till att din egen organisation tar förändring på allvar, skapa ett REELLT förändringsklimat

    Den sistnämnda punkten är den svåraste och är den där företag oftast missar. Man säger sig ha ett bra förändringsklimat, men det är oftast något som enbart finns på papperet. Man tar inte konsekvenserna av det man säger och gör inte det som måste göras.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.